Friday 30 April 2010

Steun de Tekel-arbeiders in Turkije

http://amsterdam.sp.nl/images/prikker.gif

Sinds half december protesteren rond de twaalfduizend arbeiders van Tabakgigant TEKEL en hun familieleden tegen de gevolgen van de privatisering van de onderneming. TEKEL werd stapsgewijs aan het tabaksmonopolie British American Tobacco verkocht. De plannen van de Turkse regering om landelijk veertig productiebedrijven te sluiten, en de twaalfduizend TEKEL-arbeiders over te plaatsen naar andere bedrijven zijn de redenen van de actuele protesten. Met deze plannen dreigen de werknemers naast forse salariskortingen ook verworven sociale rechten als hun arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te verliezen.

Ondanks de inzet van waterkanonnen en pepperspray door de politie, gaan de TEKEL-arbeiders al weken door met hun acties. De werknemers in overheidsdienst, die tot op heden geen stakingsrecht en geen recht op een CAO hebben, staan zij-aan-zij met hun TEKEL-collega's. Het aanhoudende protest heeft de grootste vakcentrale van Turkije, de Turk-İs, ook tot bewegen gebracht. De vastberadenheid van de TEKEL-arbeiders en de overweldigende solidariteit met hun, dwong de leiding van Türk-İş zijn passieve houding achterwege te laten. Zo heeft Türk-İş voor het eerst sinds een lange tijd besloten om protestacties te gaan organiseren.

Het arbeidsconflict van de TEKEL-arbeiders heeft brede maatschappelijke en politieke steun. Gisteren hebben 10 duizenden mensen in Ankara geprotesteerd tegen de houding van AKP-regering inzake TEKEL-arbeiders. Door het hele land strijden duizenden mensen voor een menswaardig wettelijk minimumloon, tegen precaire tewerkstellingen, voor het verbod op uitzendwerk, voor kosteloze gezondheidszorg en voor het afschaffen van collegegeld. Zij zijn allemaal onderdeel geworden van de TEKEL-protesten. Het welslagen van de TEKEL-arbeiders is zowel belangrijk voor hun zelf, als voor de meerderheid van de bevolking. Daarom moeten zij door hun collega's in andere branches, en door de bevolking niet alleen gelaten worden.

DIDF steunt de rechtvaardige strijd van de TEKEL-arbeiders en roept alle vriend(inn)en, collegas, medestrijders, vakbonden en instanties op tot internationale solidariteit en financiële ondersteuning. Het sturen van een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van vakbonden, politieke partijen en individuen om in Turkije gesprekken te voeren met TEKEL-arbeiders, vakbonden, Turkse regering en anderen zal de strijd van TEKEL-arbeiders kracht bijzetten. Solidariteitsverklaringen kunt u sturen naar info@didf.nl. Wij zullen deze door sturen naar vakbond Tek Gida İs . De financiele bijdrage kunt u overmaken op giro 4614046

Posted via email from lissping

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.